Foto, Natur, Nyheter

Vattenfall i Dalarna – Ämån

I början av sommaren kom en bilaga med till Falu kuriren om utflyktsmål i Dalarna och en artikel var om olika vattenfall som finns i Dalarna. Några av vattenfallen fanns längs Ämån i finnmarken norr om Orsa. Helvetesfallet, Storstupet, Pilstupet och Bössfallet. Namnen är ju de bara lockande.

Jag har börjat följa några landskapsfotografer på Youtube och de använder ju ofta ND-filter för att ta bilder med lång exponering och mjuka upp forsande vatten och annat. Har själv börjat investera i några 100mm filter och ett nytt filtersystem från Haida. Så denna Covid-19 sommar började med några fotoutflykter till olika delar av Ämån.

Helvetesfallet

Helvetesfallet och Storstupet har jag besökt förut så tog sikte på Pilstupet och Bössfallet. När man lämnade riksväg 45 vid Ämådalen och svängde in på den lilla grusvägen så var man snart framme vid en liten parkering och en liten blå skylt som visade vägen mot vattenfallet. Vattenfall var kanske att ta i, det var en liten fors, det hade behövts en stor vårflod för att kalla det för en riktig fors. Pilstupet nja något vattenfall var det inte och stup nej inte det heller, så tog några bilder och återvände till bilen.

Pilstupet

Knappade in ”Bössfallet” i Google maps på telefonen och körde efter den. Åkte förbi bössfallet på GPS:en men såg ingen parkeringsplats eller något som utmärkte någon väg till vattenfallet. Fick parkera längs grusvägen där den var lite bredare.

Ingen stig så var bara att gå rakt genom skogen med hjälp av kartan i telefonen, blev livrädd när en tjäder flög upp två meter framför mig med ett brak. De enda stigar som fanns verkade vara djurstigar, följde efter där en älg hade gått över en myr. Efter ett tag började man kunna höra ljudet från det forsande vattnet. Verkade ju vara lite bättre än Pilstupet. Det fanns ingen stig fram till vattenfallet, konstigt.

Väl framme vid fallet såg man hur Ämåns vatten pressades mellan två klippsidor för att sedan försvinna nedåt, tog lite bilder men jag var ju helt klart på fel sida av älven. Tittade på kartan på GPS:en och såg ingen bra väg från andra sidan dit man kunde köra med bil och sedan gå. Så jag gick uppströms för att se om det fanns något ställe man kunde vada över på, var ju soligt och varmt. Några hundra meter uppströms fallet var älven bredare och flöt långsammare bottnen verkade vara stenig och bra att gå på. Provade att vada över utan kamera och det gick bra vattnet gick till midjan så gick tillbaka och hämtade fotoutrustningen.

På sydsidan av fallet fick man klättra ner för ett litet brant stup för att nå stranden på älven. Här hade flottarna rensat älven på stenar så att timret inte skulle fastna. Klart mer imponerande fors än Pilstupet.

Efter att forsen blivit fotograferad så var det vandring och vadning för att komma tillbaka till bilen för vidare färd till Helvetesfallet, Storstupet och Hällarna som ligger nedströms i Ämån.

Helvetesfallet är absolut det mäktigaste av vattenfallen men också svårfotograferat då det är svårt att komma nära med de stup som finns.

Väl hemma och man börjar titta på bilderna man fotograferat så ser inte mitt Bössfall ut som de bilder som finns på webben som är taggade med Bössfallet. Mycket Konstigt!

När man tittade på hitta.se och deras karta kom förklaringen.

Karta från Hitta.se

Det finns två, Bössfallen och Bössfallet! väldigt logiskt att ha två vattenfall som heter lika och sedan att Google pekar på det nedre av fallen vilket inte är det kända Bössfallet med en stig till.

Får bli ett återbesök att se riktiga Bössfallet!

Länk till bildgalleriet: https://www.imagesoftheworld.se/Wildlife%20and%20Nature/Europe/%C3%84m%C3%A5n%20-%20Orsa%20Finnmark/index.html